| helloszentgotthard | Nincs hozzászólás

Kerékpáros turizmus

A szentgotthárdi kistérség, valamint az Őrség, földrajzi adottságainak és történelmi emlékeinek köszönhetően egy igazi gyöngyszem Magyarország legnyugatibb csücskében, mi több, ez a vidék ad otthont az ország leggazdagabb lepkefaunájának. A hűvös erdők, gyógynövényekben gazdag rétek ölelésében fekvő terület kiváló lehetőségeket nyújt mind a kikapcsolódni vágyóknak, mind az aktív pihenés szerelmeseinek. Járja be a térséget gyalog, vagy kerékpáron és érezze a természet harmóniáját!

Kerékpáros túraútvonal ajánlatunk:

1. túraútvonal: Őriszentpéter – Szalafő – Farkasfa – Orfalu – Apátistvánfalva – Hársas-tó – Farkasfa – Szalafő – Őriszentpéter

Táv: 40 km

A túra időtartama: Látnivalók megtekintését is beleszámítva 6-7 óra

Jellege: A Vendvidék egyes falvait is érintő körtúra a térségre jellemző népi építészeti emlékeket, természeti értékeket mutatja meg. A körtúra átlagos kondícióval is teljesíthető.

Látnivalók:

• Őriszentpéteren az Árpád-kori román stílusú erődtemplom és a tőle déli irányban lévő régi téglaégető.

• Szalafő jellegzetes szeres település. Egyik leglátogatottabb szerén, Pityerszeren található a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

• Farkasfa Fő utcáján még látható néhány jellegzetes fa boronaház, a főterén pedig egy műemlék fa harangláb áll.

• Orfalu a Rába-vidéki 7 szlovének lakta település egyike. A szórvány-településszerkezet jó példája. Megtekintésre ajánlottak: a Fő utca népi lakóházai és az udvarban lévő tóka.

• Apátistvánfalván az 1786-ban épült késői barokk stílusú római katolikus templomot, a gombakiállítást és a templomtól induló 5 km-es tanösvényt ajánljuk megtekintésre.

• A páratlan látványértékű Hársas-tó kiváló alkalmat kínál a túraút megszakítására, pihenésre, jó idő esetén fürdőzésre.

2. Túraútvonal: Szentgotthárd – Máriaújfalu – Hársas-tó – Apátistvánfalva – Orfalu – Farkasfa – Máriaújfalu – Szentgotthárd

Táv: 27 km

A túra időtartama: a látnivalók megtekintését is beleszámítva 5-6 óra

Jellege: A Vendvidék egyes falvait is érintő túraútvonal a térségre jellemző népi építészeti emlékeket, természeti értékeket mutatja meg. A túra átlagos kondícióval is teljesíthető. Van egy hosszabb változata is, ha Apátistvánfalváról Kétvölgyet is érintve haladunk Orfalu felé, illetve ha Farkasfáról Szalafő irányába tartunk a Szabadtéri Néprajzi Múzeum meglátogatása céljából.