Települések

ALSÓSZÖLNÖK
Alsószölnök Magyarország legnagyobb tájvédelmi körzete, az Őrségi Nemzeti Park, illetve a három ország határán átnyúló Őrség-Raab-Goricko Naturpark részeként természetvédelem alatt áll.

APÁTISTVÁNFALVA
Községünk Vas Megyében, annak is legnyugatibb csücskében, a szlovén-osztrák-magyar hármashatár közelében található.

CSÖRÖTNEK
A Rába-völgy szívében, a vadregényes partjait szaggató Rába folyó két oldalán található Csörötnek.

FELSŐSZÖLNÖK
Magyarország legnyugatibb települése Vas megyében, Szentgotthárdtól 14 kilométerre, a magyar–szlovén–osztrák határ és kultúrák találkozási pontjánál fekszik.

GASZTONY
A Rába völgyében fekvő község nevét a kisnemesi Gasztony testvérektől kapta.

KÉTVÖLGY
A település a szlovén és osztrák határ közé ékelődő szlovén Rába-vidékhez tartozik, amely az ország egyik legértékesebb természeti területe és az Őrségi Nemzeti Park része.

KONDORFA
A település Gardunfalva néven már az egyik 1350. évi oklevélben is előfordul. A község határának részeit is eredeti magyar nevek jelölik, mint Avas, Sáfrány, Lugosvölgy, Róna.

MAGYARLAK
Magyarlak község a Rába völgyének déli oldalán, Szentgotthárd város keleti szomszédjaként, szép természeti környezetben fekszik az Őrségi Nemzeti Park szélén.

NEMESMEDVES
A II. világháború végén a település közvetlen környékén hagyták el a német csapatok hazánkat. A „felszabadulás” emlékére 1985-ben mementóként egy szovjet T34-es harckocsit állítottak talapzatra.

ORFALU
Magyarország nyugati régiójában, a magyar-szlovén határ mentén fekszik Orfalu, a legkisebb szlovének lakta település, amelynek első okleveles említése 1538-ból származik.

RÁBAGYARMAT
Rábagyarmat mai területe már az őskorban is lakott hely volt. A honfoglalás után a nyugati gyepű egyik katonai őrhelye létesült a Rábától délre húzódó dombokon.

RÁTÓT
Rátót község a Rába folyó bal partján található. Legjelentősebb építménye a Széll Kálmán kastély, mely műemlék épület.

RÖNÖK
A település természet-földrajzilag a Vasi dombsághoz tartozik, a dombvidék Rába völgyére néző peremén terül el.

SZAKONYFALU
Szakonyfalu község Szentgotthárdtól délnyugatra fekszik kb. 7 km-re. A községet már az 1350-es évben egy oklevél jegyzi Zakonyfolva néven.

SZENTGOTTHÁRD
Szentgotthárd a legnyugatabbra fekvő város Magyarországon. Vas megyében található, a Szentgotthárdi járás központja, 1983-ban kapott városi rangot.

VASSZENTMIHÁLY
Vasszentmihály a Vörös- és a Lahn-patak találkozásánál fekvő község, amely a Rába-völgy nyugati részében található. A községbe betérőknek a XVIII-XIX. század fordulóján épült római katolikus templom jelent látnivalót.